Bugetul multianual si noile proceduri aferente pachetului financiar 2014 – 2020

Aprobarea bugetului multianual 2014-2020 la Bruxelles va fi urmată de o perioada de negocieri cu statele membre, pe documentele care vor stabili efectiv cum vor fi alocate fondurile. “Mă aștept ca primele sesiuni de cereri de proiecte să nu fie mai devreme de jumătatea anului viitor”, a declarat pentru Leonard Orban, fost Comisar Euro (2)European. Acesta a mai subliniat că suma totală de aproape 40 miliarde euro va aduce o contribuție importantă la modernizarea României, de aceea este crucial ca proiectele să fie pregătite din timp. Câteva detalii esențiale care arată schimbările pozitive incluse în regulamentele proaspăt adoptate de Parlamentul European.

Iată trei dintre detaliile cele mai relevante aduse de noile proceduri, subliniate într-o analiza a pachetului financiar 2014-2020, realizată de Leonard Orban:

  • se asigură eligibilitatea TVA nedeductibil pentru proiectele de infrastructură;
  • se introduc prevederi referitoare la alocări suplimentare pentru regiunile în care se înregistrează șomaj în rândul tinerilor. România se numără printre statele care vor beneficia de aceasta prevedere, impactul estimat de către Comisia Europeana pentru România fiind de 125 milioane euro.
  • se introduce o nouă prevedere referitoare la aplicarea regulii de dezangajare n+3 pentru viitoarea perspectivă financiară (2014-2020) pentru toate statele membre.

Sursa: euractiv​