Primarii care realizează proiecte din fonduri europene vor fi stimulați financiar din ianuarie 2014

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, că mecanismul de stimulare a primarilor care realizează proiecte din fonduri europene este discutat cu Comisia Europeană pentru aplicarea acestuia de la 1 ianuarie 2014, iar sprijinul să se realizeze din fonduri UE. 108

Teodorovici a fost întrebat în ce stadiu se află discuția legată de stimulentele care ar putea fi acordate aleșilor locali care desfășoară proiecte finanțate din fonduri europene.
“Trebuie să vorbim și cu Comisia Europeană pentru a vedea exact care este mecanismul care să poată permite o astfel de finanțare pentru primari, pentru că se va merge pentru acei primari care au fonduri europene ca să stimulăm atragerea de proiecte europene la nivel de comunități locale și probabil că se va face o raportare la ceea ce există ca și bază salarială astăzi. Cam asta e în mare mecanismul, problema este să fie de Comisia Europeană acceptat”, a răspuns Teodorovici.
El a fost întrebat despre ce sumă ar putea fi vorba și impactul asupra bugetului. “Aceasta este o chestie care se adaugă din bani europeni la ceea ce există astăzi, nu e un efort pe bugetul de stat”, a mai spus ministrul.
“Poate să fie din următorul cadru financiar, ideea e să avem un asemenea mecanism agreat de cei de la Comisia Europeană, să se dea într-adevar un stimulent. Discutăm cu Comisia Europeană anul asta să stabilim ca de la 1 ianuarie să fie permisă o astfel de abordare”, a precizat Teodorovici.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, in 8 noiembrie, că primarii vor beneficia de salarii mai mari și de schimbarea sistemului de calculare a acestora în funcție de numărul de locuitori ai localităților, fiind luat în calcul și un spor pentru fonduri europene.

Vicepremierul a susținut că responsabilitatea primarilor pentru documentele pe care le semnează în această calitate este foarte mare, inclusiv în ceea ce privește proiectele finanţate din fonduri europene.
Dragnea a afirmat că în cazul funcționarilor care se ocupă de fondurile europene sunt alocate bonusuri de 75%, în vreme ce primarii nu beneficiază de niciun fel de spor, nici măcar de spor de vechime.
De asemenea, el a menționat că a avut o discuție cu ministrul pentru fondurile europene, Eugen Teodorovici, pentru că inclusiv primarii să beneficieze de sporuri în cazul absorbției de fonduri europene, chiar dacă nu vor fi de 75%.
Dragnea a menționat că măsurile privind salarizarea primarilor sunt cuprinse în proiectul care va modifica legea administrației locale.

​Sursa: Mediafax​